ANDNINGSÖVNING

För att kunna tänka, för att kunna använda våra muskler behöver vi syre. Ju mindre syresätta vi är desto svårare är det att fokusera på den uppgift vi har framför oss. Genom att lära oss olika andningsövningar får vi verktyg att ta till när vi t ex har svårt att sova eller om vi ska presentera ett projekt på en scen inför 6 miljarder människor. Tillfällen där vi behöver varva ner respektive bli riktigt fokuserade.

Här följer en variant  

JAG ÄR POSEIDON

 

 

Säkerligen har ni hört att att andas är som en våg: du andas in och vågen dras sakta ut mot havet. Du andas ut och vågen svallar långsamt upp mot land. Men jag är lite av en filosof då och då och en natt (klockan 03) när jag inte kunde sova ploppade en, för mig, mer rättvisande liknelse.

Jag ÄR havet. Eller kanske till och med Poseidon, nu när jag tänker efter. När jag andas in dras vågen ut mot havet. När jag andas ut flödar vattnet in mot land och upp mot stranden.

Vi har olika lätt att andas och det varierar inte endast mellan olika dagar. Hur lätt vår andning är varierar också mellan olika stunder på dagen. Andningen påverkas av om vi är lugna eller om vi är stressade. När vi är stressade spänner vi våra muskler och diafragman. Diafragman är är en muskel, enkelt beskrivet sitter den nedanför lungorna, och den hjälper oss ta djupa andetag. Med andra ord kan den bli spänd om vi är stressade, oroliga eller om vi upplever annan känslomässig spänning i kroppen. Då blir det tyngre, stelare kanske svårt att andas.

Andra faktorer som kan påverka andningen kan vara att det är ljudligt omkring oss, att vi är förkylda, har Covid -19 ;), att vi sitter lite obekvämt med mer, med mer. Den yoga- eller meditationslärare, sjukgymnast eller annan med eller utan titel som säger att det “är ‘bara’ att andas” ska du antingen vinka adjö till eller börja ifrågasätta om dess val av ord. Vissa dagar eller stunder kan det kännas som en hel vetenskap att kunna andas som läraren säger. De dagarna/stunderna är det extra viktigt att vara snäll mot dig själv, känna efter var det tar emot (kan t ex kännas stelt i bröstkorgen), konstatera att det är så och sedan att acceptera att det är så just nu. Men fortsätt andas som läraren säger. När passet är slut är det inte helt osannolikt att andningen faktiskt känns lite lättare för dig.

Det vackra i kråksången är att vi kan påverka kroppen via att tvinga den ta så långa, djupa andetag som den accepterar den dagen. Lyckas vi fokusera på andningen blir vi lugnare mentalt och kroppen kan lättare slappna av i muskulaturen.

Tillbaka till själva träningmomentet. Tänk att ett träningsmoment är ute efter att lugna dig! Helt otroligt ovant för många, framförallt för oss i ”prestatera-mera-samhället”.

Föreställ dig att du är Poseidon. Du står där mitt ute i den sorts hav som just du älskar och du blickar in mot den variant av kustlinje du älskar. Det kan vara att du står på västkusten och blickar in mot klipporna men själv står jag i turkost vatten och blickar in mot kritvit sand. Ena handen håller om din treudd och dess stav står stadigt mot havets botten och stöttar upp dig.

Försök ta ett lugnt och djupt andetag genom näsan. Ju lugnare och djupare andetag du tar desto lugnare och längre åker vattnet ut från land. När du inte har mer rum i lungorna släpper du ut andningen andningen igen genom näsan.  Är du stressad eller känner stelhet i bröstkorgen lämnar luften dina lungor snabbt och kort. Då blir vågorna mot land stora och slår hårt mot land. Det innebär att tillåter lungorna dig att andas ut långsamt så är det toppen – då drunknar inte eventuella personer som är vid strandkanten.. Men klarar inte lungorna det så är det inte mer med det. Vid kustlinjen tar vågorna en liten paus innan du så åter påbörjar en andningscykel där vågen dras ut från land.

För varje andetag du tar, se dig själv som Poseidon och idag ska du försöka styra vågorna. Du andas in, så lugnt och djupt som kroppen tillåter. Vattnet sugs långsamt ut från land. Du andas ut så långsamt och lugnt om du kan och ser vattnet driva in mot land. Kanske det blir en hög våg nu med, men du får fler försök. Inne vid land gör vattnet den lilla pausen innan det åter sugs ut mot dig och dina lungor då du påbörjar din tredje andningscykel. För varje andetag du tar, försök att fördjupa och förlänga andetagen, både på in och utandning. Vårt mål är att människorna vid kustlinjen ska kunna sitta eller stå och njuta över det hyfsat stilla havet som endast består av lugna vågor. Kanske det är så att dina vågor aldrig lugnar ner sig idag. Den kanske endast är orkanbyar som strömmar mot kusten och folket flyr därifrån. Det är okej! DU är okej!!! Vinden mojnar och vågorna stillas en annan dag. Kanske inte just idag, dock.